FAQs-iMammalia

Provjerite folder sa neželjenom poštom ili spam folder, jer neki serveri tamo šalju e-mail. Portalu možete pristupiti putem ovog linka https://european-mammals.brc.ac.uk/

Imajte na umu da se prije slanja zapisa morate registrirovati na web stranici koristeći isto korisničko ime i lozinku koje imate u aplikaciji. Takođe, provjerite da niste aktivirali režim treninga. Web stranici možete pristupiti putem ovog linka: https://european-mammals.brc.ac.uk

Kada instalirate aplikaciju, važno je da odobrite pristup kameri, GPS-u i memoriji, tako da ona može koristiti ove podatke za unošenje zapisa o sisarima.

Koristeći isto korisničko ime i lozinku koju koristite u aplikaciji, možete pristupiti portalu putem sljedećeg linka: https://european-mammals.brc.ac.uk/

Ne. Ako ne znate koja je vrsta u pitanju i napravite fotografiju, ove podatke možete poslati putem aplikacije. Ukoliko je moguće identifikovati vrstu, verifikatori će vam pomoći u tome.

Ukoliko ste u mogućnosti identifikujete opaženu vrstu, možete poslati zapis. Ako nam možete pružiti više detalja, tim bolje, a ako sumnjate, možete to navesti u komentarima.

Ne, iMammalia ne podržava video. Možete napraviti sliku ekrana na kojoj možete prikazati vrstu. Ali ako smatrate da je gledanje videozapisa neophodno za potvrđivanje vrste, naznačite to u komentarima i verifikator vas može kontaktirati kako bi pogledao video i izvršio validaciju.

Ne. Aplikacija posjeduje neke kartice o vrstama, koje vam mogu pomoći u njihovom prepoznavanju, pa možete odabrati vrstu koju ste vidjeli putem fotografija koje su dostupne u aplikaciji. Nisu potrebna imena.

Da, podaci o uginulim životinjama mogu biti od posebnog interesa za identifikovanje crnih tačaka (npr. smrtnih slučajeva na putevima) ili iz epidemioloških razloga. Preporučljivo je poslati ove podatke sa što više detalja. Takođe se mogu prijaviti legalno lovljene životinje.

Fotografije pripadaju autorima koji su ih napravili, a više detalja možete vidjeti u politici privatnosti aplikacije. https://european-mammals.brc.ac.uk/en/privacy-notice

Slijedeći pretpostavku da bi građanska nauka trebalo da bude dostupna svim građanima, podaci koje dijele korisnici iMammalia aplikacije povremeno se šalju GBIF-u, tako da ostaju dostupni svim korisnicima ili istraživačima koji žele da ih konsultuju.

Da, u aplikaciji je dostupno nekoliko jezika, i možete je konfigurisati po svom ukusu.

Provjerite da li se vaša zemlja ili region prikazuju u podešavanjima aplikacije. Ako se pojavi vaša zemlja, možete ograničiti kartice na najčešće vrste u vašoj regiji. To će vam možda pomoći da prepoznate neke vrste.

U aplikaciji postoje neke kartice koje vam omogućavaju da registrujete sumnjive ili nepoznate vrste.

Neke vrste se ne pojavljuju jer ih je teško identifikovati. Ako se ne pojavljuju u aplikaciji, možete navesti grupu kojoj pripadaju i u komentarima navesti ime vrste. To možete učiniti za voluharice, slijepe miševe, miševe, foke i druge vrste koje se u aplikaciji pojavljuju sa siluetnom slikom.

Da, s web stranice možete pregledati i uređivati ​​zapise da biste ubacili nove fotografije ili izmijenili podatke, mijenjajući ili navodeći vrstu, lokaciju …

Da, na kartici zapisa klikom na zapažanja koja ste postavili, bićete preusmjereni na web stranicu iMammalia. Može vam se zatražiti lozinka i kapča (potvrdni kod) za pristup.

Da biste izmijenili ili poboljšali informacije, to morate da uradite sa web stranice. Potrebno je da u registru aktivirate ikonicu francuskog ključa da biste mogli da vršite izmjene.

Da, ali prvo morate da pošaljete zapis iz aplikacije sa bilo kojom vrstom, pa da ga zatim uredite putem web stranice, mijenjajući sve podatke za koje smatrate da su potrebni ili postavljajući slike.

Da, iz modula za uređivanje vrsta možete naznačiti da se neka vrsta smatra osjetljivom.

Da, možete promijeniti svoje ime na web stranici aplikacije i koristiti pseudonim.