Jego pracowitość borsuk

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Występują w większości Europejskich krajów, oraz w 
zachodniej Azji. Żyją w różnorodnych siedliskach. Możemy spotkać je w  zaroślach, dolinach rzecznych, w pobliżu pól uprawnych, użytków, stepów i półpustyni. Jednak zecydowanie preferowanym przez nich siedliskiem są lasy iglaste, liściaste i mieszane, często przyległe do
otwartych pól. Spotkanie tego ssaka w lesie dla wielu jest przeżyciem
niezwykłym, a wszystko za sprawą jego skrytego 
trybu życia. Dziś poznamy bliżej borsuka (Meles meles). 

Borsuki są aktywne głównie nocą, żyją w grupach rodzinnych,
choć zdarzają się osobniki żyjące samotnie. Łatwo je rozpoznać,  dzięki ciemnym paskom, rozciągającym się od
nosa do oczu i uszu i dzielącym je białym paskiem pośrodku. Budowa ich ciała
już na pierwszy rzut oka jest masywna – mocno zbudowane ciało,  krótki ogon i krótkie, solidne kończyny. Ich czaszka
jest ciężka i duża z wydatnym grzebieniem strzałkowym i krótkimi, trójkątnymi
procesami pokrzywkowymi, a ich zęby obejmują wydatne kły, spłaszczone zęby
trzonowe i małe siekacze.

Są to zwierzęta niezwykle pracowite. Żyją w rozbudowanych
norach, a właściwie to w systemie
(często wielopoziomowym!) nor. Nory składają się  z komór sypialnych połączonych siecią korytarzy, a te „wyposażone” są również w otwory wentylacyjne. 

Zwierzęta te zdecydowanie, można określić mianem domatorów – są niezwykle silnie przywiązane do swoich nor, utrzymują je także w niezwykłej czystości, co odróżnia je od innych gatunków np. lisów. Kolejne pokolenia borsuków mogą zamieszkiwać tę samą norę przez wiele dziesiątek lat.  

Nocą borsuki wychodzą na łowy. Ich dieta jest dość
zróżnicowana, jak na wszystkożerce przystało – standardowa dieta obejmuje
owoce, dżdżownice, owady, żaby, jaszczurki, jaja, małe ssaki, a czasem nawet padlinę.

Wraz z nadejściem zimy i  spadkiem temperatury borsuki zapadają w sen zimowy, z którym to w ostatnich latach ze względu na łagodne zimy mogą mieć spore problemy. Jak pokazują badania i obserwacje – im niższe temperatury zimą, tym dłużej borsuki śpią. W Hiszpani, Anglii borsuki są aktywne cały rok, a na dalekim Wschodzie mogą spać nawet pół roku! Dlatego każda informacja przekazana przez obserwatorów na temat tego gatunku jest niezwykle cenna

Have you already played our quiz?👀 Cheer up! You can see your knowledge of our mammals with different levels of difficulty. 💃
https://mammalnet.com/quizz-directory/

Dziś Tłusty Czwartek, dla wielu jedna z bardziej emocjonujących dat w kalendarzu - wszak przecież prawie każdy lubi od czasu do czasu zjeść pączką, prawda? :) Jednak czy wiecie, że niektóre ssaki również bardzo… https://www.instagram.com/p/B8zCnGVghsa/?igshid=1uehy2nzw4byh

Inwazyjne wiewiórki szare, które zawłaszczają terytorium rudych wiewiórek pospolitych w Wielkiej Brytanii mają dość silną przewagę - są lepsze w rozwiązywaniu problemów - wynika z badań opublikowanych w piśmie… https://www.instagram.com/p/B8q1M52AeHI/?igshid=1o4gk1tkoi9rt

Load More...